İşyeri Hekimleri, hizmet verilen kurum için iş gücü verimliliğine katkıda bulunarak, maddi ve manevi kazanç sağlanmasını önplanda tutar. Kurum çalışanlarına verilecek kaliteli sağlık hizmeti ile çalışanların memnuniyetlerinin sağlanması için organizasyon yapısı kurulur ve yönetilir.
Çalışan Sağlığı ve Güvenliği, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “ çalışanların fiziki, ruhsal ve sosyal durumlarının en üst düzeye taşınması, sağlıklarına gelebilecek zararların önlenmesi için koruma yöntemlerinin uygulanması, kişinin işe ve işin kişiye uygunluğu “ olarak tanımlanır.
Görev, Yetki ve Sorumlulukları
1) Hizmet verilen işyerlerinde ortam gözetimi yapmak.
2) Çalışan personelin sağlık gözetimi ve danışmanlığı ile takibi.
3) İşyerlerinde koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamında hijyen ve koruma yöntemlerinin uygulanmasını sağlamak.
4) Kişisel koruyucu donanımlar konusunda gerekli danışmanlık hizmetini sağlamak.
5) İş sağlığı ve güvenliği ortamının geliştirilmesi konusunda işvereni bilgilendirmek.
6) İşyerinde mevcut ve olası risklerin önlenmesi konusunda gerekli muayeneleri yapmak.
7) Kurum personelinde sağlık sorunları sebebiyle işe devam sorunu olanların, işyerinde sağlık açısından risk teşkil eden durumlar ile ilgili bağlantısının olup olmadığını araştırmak.
8) Sağlık açısından doğru işe uygun çalışanın yerleştirilmesi konusunda kuruma danışmanlık yapmak.
9) Çalışanların işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesini ve işyerinde arşivlenmesini sağlamak.
10) Meslek hastalığı tanısı veya şüphesi olanlar ile kronik hastalığı olanların uygun işe yerleştirilmeleri konusunda sağlık muayenelerini yapmak ve gerekli raporları düzenlemek.
11)Kurum çalışanlarının portör muayenelerinin yapılmasını sağlayarak bulaşıcı hastalıkların kontrolünü yapmak.
12) İşyerinde sağlık gözetimi açısından gerekli ölçümlerin yapılmasını sağlamak.
13) Kurum çalışanları için gerekli olan laboratuvar tetkiklerini ve radyolojik muayenelerini yaptırmak ve izleyip denetimini sağlamak.
14) Yıllık çalışma planı hazırlayarak işyerinde sağlık açısından gerekli çalışmaları kaydetmek ve yıllık değerlendirme raporunu ilgili Bakanlığa göndermek.
15) İlkyardım ve acil müdahale hizmetleri ile ilgili çalışmaları yürütmek.
16) Kurum çalışanlarına sağlık konusunda yönetmelik ile belirlenmiş eğitimleri vermek.
İşyeri Hemşiresi
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğine göre;
“ Çok Tehlikeli “ risk grubunda yer alan ve “ 10 ve üzeri personel “ istihdam eden işyerlerinin, işyeri hemşiresi & diğer sağlık personeli görevlendirmesi gerekmektedir.
İşyeri hemşiresi & diğer sağlık personeli, işyeri hekimi ile birlikte çalışarak işyerlerinde alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinde, meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önlenmesinde ve çalışanların koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinde aktif rol alır.
ODAK İŞ GÜVENLİĞİ NE YAPAR?
Odak İş Güvenliği, aşağıdaki hükümler doğrultusunda, ihtiyacınız olan İşyeri Hekimliği hizmetini sağlamaktadır.
4857 Sayılı İş Kanunun 81. Maddesine göre, İşverenler, devamlı olarak en az elli işçi çalıştırdıkları işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işçilerin ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, işyerindeki işçi sayısı, işyerinin niteliği ve işin tehlike sınıf ve derecesine göre; 1. İşyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla, 2. Bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle, 3. Sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanı olan bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle, yükümlüdürler.